A fotocellák olyan elektronikus érzékelők, amelyek érzékelik a fényszint változását, és amelyeket általában kapu- és garázskapu nyitórendszerekben használnak. Egy adóból és egy vevőből állnak, amelyek a kapu vagy ajtó mindkét oldalán vannak elhelyezve.

Működése

Az adó láthatatlan fénysugarat bocsát ki, amelyet a vevő érzékel. Ha a fénysugár megszakad, például, ha egy személy vagy jármű áthalad a kapun, a vevő érzékeli a fényszint változását, és jelet küld a kapu- vagy ajtónyitónak, hogy állítsa le vagy fordítsa vissza a működését.

Kulcsszerepük

A fotocellák fontos biztonsági funkciót jelentenek a kapu- és garázskapu nyitórendszerek számára, mivel megakadályozhatják, hogy a kapu vagy az ajtó becsukódjon egy személyre, járműre vagy tárgyra. Egyes országokban törvényi előírás, hogy a kapu- és garázskapu nyitókra fotocellákat kell felszerelni.

Piacon megtalálhatóak

A piacon többféle típusú fotocella kapható, köztük vezetékes és vezeték nélküli modellek. A vezetékes fotocellák kábel segítségével csatlakoznak a kapu- vagy ajtónyitóhoz, míg a vezeték nélküli fotocellák rádiójelek segítségével kommunikálnak a nyitóval. Egyes fejlett fotocellák olyan kiegészítő funkciókkal is rendelkeznek, mint az automatikus beállítás és az önellenőrzés.

Fontos tudnivalók

A fotocellák telepítésekor fontos, hogy a fotocellákat megfelelően helyezzék el, és ne legyenek olyan akadályok, amelyek zavarhatják a működésüket. Fontos továbbá a rendszeres karbantartás és tesztelés elvégzése annak biztosítása érdekében, hogy a fotocellák megfelelően működjenek és megbízható biztonsági védelmet nyújtsanak.