Az aminosavak a fehérjék építőkövei, amelyek nélkülözhetetlenek a testben lévő szövetek növekedéséhez és javításához. 20 különböző aminosav létezik, amelyek kombinációjával különböző fehérjék hozhatók létre. Ezeket az aminosavakat két csoportba sorolják: esszenciális és nem esszenciális.

Esszenciális aminosavak

Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért azokat a táplálkozással kell beszerezni. A kilenc esszenciális aminosav a következő: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin.

Nem esszenciális aminosavak

A nem esszenciális aminosavakat a szervezet képes előállítani, így azokat nem kell az étrenddel bevinni. A fehérjék szintéziséhez azonban még mindig fontosak. A nem esszenciális aminosavak közé tartozik az alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin és tirozin.

Betöltött szerep

Az aminosavakat a szervezet számos funkcióra használja fel, beleértve a fehérjék szintézisét, a hormonok és neurotranszmitterek termelését, valamint az enzimek létrehozását. Az aminosavak szükség esetén energiaként is felhasználhatók.

Fontos tudnivalók

Egyesek bizonyos egészségi állapotok vagy a sportteljesítmény javítása érdekében szedhetnek aminosav-kiegészítőket. Fontos azonban, hogy bármilyen étrend-kiegészítő szedése előtt beszéljen egészségügyi szakemberrel, mivel kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, és mellékhatásaik lehetnek. Ezenkívül az aminosavak kiegyensúlyozott étrenddel történő bevitele általában a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja a szervezet szükségleteinek kielégítésének.